Wrzucam wykres za kolegę:
Zapachy z KLIMY w OII - jak zlikwidować !
Zwiń
X
-
gratuluję klimatica ;-) A poważnie:
Miałem podobny problem z klimą, tylko manualną, śmierdziało jak wszyscy diabli, zwłaszcza bezpośrednio po wyłączeniu klimy. Odgrzybiałem ją dwukrotnie, wygrzewałem i nic.
Pomogła zmiana filtra kabinowego - zostałem po prostu oszukany na przeglądzie i myślałem,że skoro filtr został zapłacony to i wymieniony. Jak się okazało nie zawsze idzie to w parzebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
filtr kabinowy to inaczej filtr pyłków? a jak nie to gdzie on sie znajduje?
dam sobie łeb urwać ze to zagrzybienie i stąd ten smród - przecierz filtr pyłków jest przed klimą czyli wg mnie nie ma to związku - a zapach jest co jakiś czas -nie cały czas ,no chyba ze filtr kabinowy to coś innego i znajduje sie za klimą - wtedy zwracam honor
(Bo najpierw jest filtr pyłków potem radiator czy jak tam sie nazywa....
Komentarz
-
-
takZamieszczone przez grutofiltr kabinowy to inaczej filtr pyłków?
spotkałem sie z takim przypadkiem w fabii.Zamieszczone przez b-bar01nie sądzę żeby po 4 miesiącach zagrzybiła się klima.
auto kupione w zimie. pierwsze użycie klimy w kwietniu i smród zę w oczy szczypie.
Sądzę, że jakiś matołek włączył klime między fabryką a obiorem auta i woda się skropliła, a nie zdążyła do końca spłynąć czy odparować. Potem stało to przez kilka m-cy w ogóle nieużywane, niewietrzone to i się zaległy robale
Pomogło kilkukrotne odgrzybianie po każdorazowym pojawieniu się smrodu. Na początku po 2 m-cach potem coraz dłuższe odstępy. Filtr wymieniony przy pierwszym odgrzybianiu ale nie on był przyczyną.
Teraz profilaktyczne odgrzybianie i wymiana filtra 2 razy w roku co 20 kkm. Nic nie smrodzi.
Może w filtrze też się lęgną jakieś paskudzwtwa i jednym wali z filtra innym z parownika, skoro pleban mówi, że u niego wystarczyła wymiana filtra to spróbuj wymienić. Jeśli nie pomoże to radzę kupić w Norauto czy innym takim środek na odrobaczanie klimy i popsikać obficie parownik.
Ja używam PLAK i kosztował 20 czy 30 zł i wystarczy na min 5 razy.
Komentarz
-
-
poprawiłem powyszy post - bo źle poprzednio napisalem (późna pora)
Psikasz i robi się piana. Ja jak walczyłem ze smrodem to psikałem intesywnie. Piana potem się skrapla i odpłynie przez odpływ więc IMO przelanie nie grozi (niech ktoś poprawi jeśli się mylę). Teraz jak robię tylko profilaktycznie to i psikam umiarkowanie.
Po psikaniu trzeba kilka (naście ? ) minut odczkać i potem dmuchawa, na butli jest instrukcja.
Komentarz
-
-
Powodzenia.
U mnie ze trzy, czy cztery razy musiałem walczyć ze smrodem. Trwało to prawie rok, co się pojawił smrodek to ja mu z piany wypłaciłem.
Drugi rok eksploatacji to tylko psikanie zachowawcze 2 razy do roku. Bez smrodliwych bonusów.
Teraz się przymierzam do wiosennych oprysków i wymiany filterka przed sezonem chłodniczym
Komentarz
-
-
A może słyszał ktoś z was o oczyszczaniu klimy metodą ultradźwiękową?? Koszt takiej operacji z uzupełnieniem czynnika to ok 140zł ale czy to coś da?? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś takim.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Są opinie, że to jest najskuteczniejsza metoda czyszczenia układu klimatyzacji. Polega na rozpyleniu wewnątrz auta metodą ultradźwiękową środka grzybobójczego/dezynfekującego przy włączonym układzie wentylacji. W ten sposób środek wraz z powietrzem krąży po całym układzie wentylacji docierając nawet tam, gdzie nie dociera się "wężykiem" stosując tradycyjnie aplikowane środki. Jeśli o mnie chodzi, to miałem stosowaną zarówno metodę tradycyjną, jak i ultradźwiękową. Nie stwierdziłem różnic poza tą, że cena ultradźwiękowej metody jest wyższa. No ale ja stosowałem całą operację profilaktycznie, bo mi nigdy z klimy nie "pachniało". Zgadzam się z opiniami, że najlepsze dla klimy jest jej używanie...Zamieszczone przez AdrianA może słyszał ktoś z was o oczyszczaniu klimy metodą ultradźwiękową?? Koszt takiej operacji z uzupełnieniem czynnika to ok 140zł ale czy to coś da?? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś takim.Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Mam dwa auta od nowości z klimą. W jednym cud miód palce lizać a w drugim od nowości był smród. Używane sa tak samo czyli obieg zamknięty włączany od czasu do czasu za autobusem czy tirami, poza tym cały czas otwarty.Zamieszczone przez szkodaużywajcie normalnie klimy, bez eco i obiegów wewnetrznych, nic nie smierdzi i nie ma zadnych problemów
Podejrzewam, że w tym śmierdzącym ktoś włączył klimę i potem auto stało długo w poczekalni przed zakupem nieużywane i rozwinęły się smrodliwe żyjątka. W drugim aucie zero problemów choć też kupione w zimie i używane tak samo.
Ostateczne udało mi się wytępić te smrody jak pisałem powyżej. Ale chcę tylko zasygnalizować że poprawne uzywanie klimy to jedna sprawa, a druga to pytanie co się działo wcześniej. Jak masz pecha to można trafić tak jak ja (i gruto) i poprawne używanie klimy nic nie daje bo jest za późno.
Ja obwiniam skodę (w czechach? poznaniu? ASO? nie wiem...)
W każdym razie chyba 30 zł i 20 minut roboty dwa razy do roku uratowało sytuację.
Komentarz
-
-
Nie wydaje mi się, żeby tam można bylo coś zalać. Przecież na parowniku w trakcie używania klimy skrapla się wilgoć i jest tam specjalny odpływ. Jak stoisz przez chwilę na klimie to pod autem widać krople wody. Więc nadmiar odgrzybiacza tą samą drogą znajdzie ujście.
Chyba że octa ma inaczej?
Komentarz
-
-
mariobros, bardzo dziękuje za odp. Ja swojej nie czyściłem już 2 lata bo nie ma takiej potrzeby ale teraz jak będę sprawdzał czynnik to przetestuje tą usługę.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
- prawda ...... i zmieniajcie filtr co 15 tyś.Najlepiej z węglem .Zapewnienia serwisu iz filtr taki mozna wymieniac co 30 lub wiecej tyś , raczej bym nie wierzył . Jeżdzę dwa lata i nic nie wali ,filtr powietrza i kabinowy wymieniam co 15 tyś , jedynie może zaczęło trochę mniej chłodzić , pewnie trzeba dać czynnika :P .Zamieszczone przez szkodaużywajcie normalnie klimy, bez eco i obiegów wewnetrznych, nic nie smierdzi i nie ma zadnych problemów :idea:
Dla zainteresowanych tak , wygląda filtr po 15 tyś . gdy sie jeżdzi dużo po polnych i leśnych duktach .W warukach miejskich też nie jest lepiej .Filtr jest po prostu czarny .Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz